berjaya · cita-cita · dream · Education · harapan · pengorbanan · semangat · usaha

Langkah menghadapi peluang pekerjaan

Assalamualaikum,

Ya Allah, walau apa pun harapan ku, perancangan Mu mengatasi segala.

tik..tok..tik..tokk, Tahun akhir dah nak melambai pergi, tapi apa yang aku dah buat untuk menghadapi pekerjaan? risau,gusar,resah nyer. Masih adakah pekerjaan yang berbaki untuk aku. Puluh ribu mahasiswa bergelar graduan pada tahun ini, berapa peratus bakal menjadi manusia berjaya dalam bidang pekerjaan? Semoga rahmat tuhan bersama kalian. πŸ™‚

Jadi pelajar tahun akhir semua, aku nak berkongsi tips dan infomasi berguna, la ni hang p ambik pen,dengan kertas, tulis apa yg aku nak habaq πŸ˜›Β Toksah duk tiduq dah, cerita korea pun jangan duk tengok, (sikit2 tak pa la)

  1. Signup Jobstreet, Linkedin -dalam ni hampa semua boleh update,kongsi pengalaman dari duk tulis dalam blog. tak dak orang nak tengok sangat pun. “jangan marah noh”
  2. Update resume – daripada duk buang masa, mesej boyfriend masing-masing, baik sangat la ada up to date punya resume.
  3. Make a future plan- orang putih kata, “if you fail to planned, then you’re planning to fail” takut kan..haha
    1. Jenis pekerjaan yang korang minat
    2. Survey peluang pekerjaan,
    3. Ekonomi semasa, etc
  4. Prepare for interview, kalau rasa masih kurang keyakinan diri tu, ambil peluang di universiti ni untuk asah diri.
  5. Menabung – belum tentu lepas grad, terus dapat kerja. jadi duit dalam tabungan tu boleh jadi modal untuk cari kerja.
  6. Pray – doa,usaha,tawakkal, tak pernah lari dari hidup sebagai manusia.
  7. IMG-20150928-WA0002
    Jadi kuat macam Gundam

Renung-renunglah dan selamat beramal. Jangan cakap akak tak payung πŸ™‚

Berkongsi untuk hidup lebih berkat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s